Vi alla har olika hår. Det finns många olika produkter som finns på marknaden för att hjälpa oss att förbättra vårt hår. Oljor för håret är en av de produkter som vi kan använda för att förbättra hårets hälsa och utseende. Även om det kan låta som ett enkelt steg för att ta hand om vår hårvård, så finns det många aspekter som måste beaktas när det gäller att olja håret. Därför gäller det att veta vilka fördelar du får genom att olja ditt hår regelbundet och om det även lönar sig. Låt oss ta reda på mer.

Fördelar med att olja håret

Oljning av håret har många fördelar. Det är en av de enklaste metoderna för att ta hand om håret och ge det nytt liv. Olja hjälper till att låsa in fukt, mjukgör och skyddar ditt hår. Håret blir mer glansigt och får även en mjukare känsla. Det återfuktar samtidigt som det skyddar det mot skador som uppkommer från för starka kemikalier, smuts, bakterier, tvätt etc. Om du använder håroljor med naturliga oljor som har innehåller välgörande ingredienser, så gör det att hårstråna förbättras och blir mer lättstylade.

Fördelarna med oljning är att oljor hjälper håret att återfå sin naturliga fuktbalans. Håret blir också mer elastiskt. När du oljar regelbundet får hårstråna ett naturligt skydd från miljöpåverkan, som solen, fukt och kemikalier. Olja är också ett bra sätt att mjukgöra håret och bibehålla sitt fuktinnehåll, samtidigt som det även förebygger friss och torkskador.

Vilken olja är bäst för att olja håret?

Det finns olika oljor som man kan använda för att olja håret. Den hårolja som du väljer beror på ditt hårs struktur och om du har torrt, fett eller normalt hår. Några typer av oljor som är populära för hårvård är jojobaolja, kokosolja, arganolja, olivolja och castorolja. Alla oljor har olika egenskaper som kan hjälpa till att förbättra hårets hälsa. För torrt hår, kanske du vill sovpa jojobaolja eller kokosolja eftersom att de är mycket närande och lämnar håret mjukt och glansigt. Om du har fett hår kanske du vill prova arganolja eftersom det är en lättare olja som inte kommer att lägga sig som en film över håret. Olivolja kan vara bra för att förebygga friss och torkskador samt ge håret näring, medan castorolja är bättre för att stärka håret och ge det nytt liv.

Hur man oljar håret

För att få maximal fördel av att olja håret, måste det göras rätt. Först och främst bör du börja med att lugna håret och föna det. Därefter ta liten mängd olja och dela det försiktigt med fingrarna in i hårbotten och massera in det. Oljan bör sträckas upp längs hårstråna. Använda en lämplig kam för att fördela oljan jämnt genom hela håret. Oljan bör fördelas till försiktigt även över topparna, så att du kan få full täckning. När du är klar med oljningen, låt håret sitta under några minuter för att oljan ska absorberas in. Därefter tvätta bort all olja med en mild shampoo.

Lönar det sig? – Slov & Resultat

Att olja håret är ett enkelt sätt att ta hand om och skämma bort håret. Oljning behöver inte ta alltför lång tid. Det är en enkel process som du kan införliva i din vanliga hårvårdsrutin. Fördelarna med oljning är att håret blir mer glansigt, lättare att styla, återfuktat och elastiskt. Det stärker också hårets struktur, skyddar det mot miljöpåverkan och förebygger friss och torkskador. Oljning lönar sig definitivt för den som vill ha ett hälsosamt och glansigt hår. Oljning är det lättaste och billigaste sättet att ta hand om håret. Investera lite tid och ta hand om ditt hår för att få det att skinna.

Skriven av Katarina
Det här är Katarina - en vegetarian, älskare av naturkosmetika, en aktivist, välgörenhetsarbetare och framför allt en bloggare. Jag har kört den här bloggen i flera år. Detta är mitt kosmetiska hörn av Internet där jag granskar kosmetika, jag rekommenderar produkter av god kvalitet och delar tips om daglig vård.