Hej!

Makeup handlar inte bara om foundation, mascara och läppstift. Om det inte vore för rouge, vore inte sminkningen komplett. Denna produkt uppfyller två saker; den ger vårt utseende charm och får oss att se mer flickaktiga ut, men hjälper oss också att forma våra ansikten. Om du undrar hur man använder rouge på rätt sätt och hur det faktiskt fungerar, läs mitt inlägg. Jag är säker på att denna text hjälper dig att bemästra konsten att använda alla slags rouge-produkter. Trevlig läsning!

Vad är rouge? 

Rouge är en sminkprodukt som alla kvinnor bör ha. Tack vare denna produkt ser ansiktet yngre, mer strålande och helt enkelt vackrare ut. Rouge väljs för att matcha vår hy, vår sminkning, en outfit men också färg på hår och ögon. Denna produkt rekommenderas främst för kvinnor med mogen hud eller runda ansikten som ofta täcks med kraftig foundatino som täcker olika hudbrister (rynkor eller påsar under ögonen till exempel). Rouge ska läggas nära kindbenen, på toppen av hakan och näsan, tinningen, pannan, ögonlocken och nedre delen av öronsnibben. Du kan faktiskt använda en rouge istället för vanlig ögonskugga. Desutom kan du använda det som ett pigment om du vill ge nytt liv till din färglösa läppglans.

Typer av rouge

Apotek och skönhetsbutiker erbjuder rouge i flera olika texturer. Du kan välja mellan flytande, krämig, lös och pressad rouge. Texturen är inte det enda som skiljer produkterna åt. De har också olika nyanser: varma, kalla, vissa är mer intensiva, andra ger en matt, pastell-aktig eller skimrande finish. Men jag måste varna er här. Skimrande och mörk rouge är en perfekt finish på kvällen om din hud är jämn och snygg. Om du har några fläckar på ansiktet är det smart att undvika denna typ av rouge.

Konsistens och användning av rouge

När vi väljer konsistensen på vår rouge, bör vi matcha den med vår hudtyp. Om din hud är fet, använd bara puder och matt kosmetika. Om din hud är torr borde flytande och krämiga rouger passa eftersom de återfuktar och ger näring till huden. En mousse-rouge passar i princip alla hudtyper. Det är också bra att känna till att texturen på din rouge måste passa med andra sminkprodukter du använder. Det enda undantaget är återigen mousse-rouge som kan kombineras med alla slags sminkprodukter.

Rouge applikatorer

Som du säkert redan vet bestäms tillbehören och verktygen för applicering av rouge av konsistensen på kosmetikan. Du kan lägga på rouge med en borste, svamp eller dina fingertoppar. Rouge-borstar kommer i olika storlekar och deras borst har olika längd, tjocklek och form. Beroende på materialen som används för att tillverka dessa accessoarer, uppnår vi olika intensitet av sminkning. Visste du att det finns olika typer av djurborst som används i rouge-borstar – oftast pälsen från ekorre och get. Ekorrepäls ger en delikat färg, medan getpäls ger en mer intensiv finish.

Tekniker för applicering av rouge

Det finns mer eller mindre tre tekniker för påläggning av rouge: före sminkning, efter sminkning och en kombination av dessa. Rouge kan användas användas vått eller torrt. Vilka är teknikerna?

Våt användning av rouge, alltså före pudring, hänger på rätt verktyg och två lager av kosmetikan. Det första lagret ska lägga en skiss på vilken sminket sen läggs. I denna typ av sminkning kan du använda följande rouge: flytande, gel, mousse, penna, kräm, pressad och en spray.

Torr användning av rouge, alltså pressad eller puderaktig rouge, bör ske efter att du fixerat sminket – på ett pudrat ansikte helt enkelt. Enligt vissa makeupartister och skönhetsexperter, bör rouge appliceras efter puder, medan andra rekommenderar att rouge används efter ögonsminkning, men före läppstift. Denna typ av rouge bör läggas på genom att klappa huden försiktigt med en borste.

Rouge – viktig info

Vet du vad som händer om du applicerar lös rouge på foundation? Du får fula märken som är svåra att smälta in. Å andra sidan – när du använder en flytande rouge på ett pudrat ansikte så rinner all redan pålagd smink ner för ansiktet.

Hur du väljer att använda rouge bör bestämmas av formen på ditt ansikte. Jag rekommenderar en såkallad kännbar metod som innebär att du använder fingrarna för att lokalisera två punkter på ansiktet: den lägsta punkten under käkbenen och den högsta på kinden. Hur gör man det? Använd långfingret och ringfingret – täck dem först med rouge – och placera dem under kindbenet. Färgfläckarna som du lämnat efter dig på ansiktet bör blandas ihop med ett rent finger. Följ upp med ett lager till av rouge. Din sminkning är nu färdig.

Skriven av Katarina
Det här är Katarina - en vegetarian, älskare av naturkosmetika, en aktivist, välgörenhetsarbetare och framför allt en bloggare. Jag har kört den här bloggen i flera år. Detta är mitt kosmetiska hörn av Internet där jag granskar kosmetika, jag rekommenderar produkter av god kvalitet och delar tips om daglig vård.