Varumärket Make Up Revolution har nyligen lanserat en ny produkt – silikonborstar för sminkning. Setet med tre borstar ska hjälpa oss lägga en noggrann och full sminkning. Enligt Make Up Revolution kan du tack vare silikonborstarna lägga både foundation men också en full och proffsig ansiktskonturering. Jag måste erkänna att jag blev lite taggad på dessa ’trillingar’. Därför bestämde jag mig för att prova dem för att se om de verkligen är bättre än de klassiska borstarna och allt annat jag använt för att lägga smink. Läs gärna min recension av silikonborstarna från Make Up Revolution.

Sminkborstar i silikon. Vad är de?

För det första ser silikonborstar ut som vanliga sminkborstar: de har handtag i trä och formen liknar de vanliga borstarnas. Den enda skillnaden är givetvis huvudet på borstarna som inte är gjort av borst utan en slags platt ’tunga’. Varje ’tunga’ har olika form som vi kan använda för att justera ansiktet. Uppsättningen innehåller:

  • en platt och oval borste som kan användas för att lägga foundation och konturera ansiktet (den kan även användas till rouge)
  • en särskilt formad triangulär borste som är till för justering av nedre ögonlocken (den kan användas till att lägga ögonkräm eller forma kinder)
  • en platt och vinklad borste som du kan använda för rouge, highlighter eller bronzer.

Borstarna är ganska stela, silikonet är inte lätt att böja, vilket bör förenkla applicering av färgkosmetika. Produkterna är också utformade för att inte kladda på ansiktet och förenklar jämn fördelning av kosmetika. En annan fördel med borstarna från Make Up Revolution är att sminket inte absorberas av borsten utan läggs på ansiktet med exakt den mängd du pressat ur din tub. Detta gör att du sparar smink eftersom du använder mindre produktmängd när du fördelar den med exempelvis en svamp.

Sminkborstar i silikon. Prestanda & Effekter

Klarar borstarna testet? Jag ska vara helt ärlig. Jag måste tyvärr berätta att jag är besviken på denna silikon-lösning som Make Up Revolution erbjuder. Setet fungerar inte bra för mig oavsett om jag använder det som tillbehör till foundation, camouflage eller konturering. Det funkar bra att lägga på foundation på mina kinder men det är ganska utmanande att lägga kosmetika på exempelvis näsan – då blev det genast problematiskt. Jag tycker att setet borde innehålla ännu en borste, definitivt en mindre, som gör det lättare att distribuera foundation på alla svåråtkomliga områden på ansiktet. Borsten som designats för concealer visade sig också opraktisk. Den fördelade kosmetikan ojämnt (jag använde concealers från olika märken för att vara helt säker) men tänjde också huden under mina ögon. Jag är säker på att efter några månader av töjning av ögonhuden på detta vis slutligen resulterar i slapp hud under ögonen.

Vidare blev mina försök att lägga på highlighter och rouge misslyckade, trots flera försök. Trots min genuina välvilja, erfarenhet inom smink och engagemang, blev jag tvungen att använda Beauty Blender och använda mina fingertoppar eller en vanlig borste. Samanfattningsvis var jag tvungen att använda massa andra produkter för att få ordning på röran på mitt ansikte (alltså den misslyckade sminkningen).

Den triangulära borsten är utformad för att förenkla påläggning av en linje längs de övre ögonfransarna. Ni får ursäkta mig, men jag hade inte orken att prova denna teknik riktigt. Jag var helt enkelt säker på att detta inte heller skulle fungera.

Det är kanske inte så svårt att gissa sig fram till, men jag kommer inte att använda dessa borstar för att lägga på smink. Däremot har jag hittat ett sätt att utnyttja en av borstarna, nämligen den ovala. Överraskande nog visade sig denna fantastisk till alla ansiktsmasker. Silikonborsten gör processen snabb och det är himla enkelt att rengöra efteråt. Borsten håller sig dessutom ren hela tiden, så bakterier samlas inte mellan stråna.

Sminkborstar i silikon. Mina kommentarer

Den uppenbara fördelen med silikonborstarna är faktumet att de är väldigt hygieniska. Det är givetvis väldigt enkelt att hålla dem rena. Borstarna håller formen och böjs inte vid rengöring. Tack vare denna kvalitet kan de bevara sin ursprungliga form väldigt länge. Problemen kommer vid själva sminkningen. När man söker på nätet visar det sig att silikonborstar inte är särskilt omtyckta och att folk generellt sett håller med mig. För de personer som är nya inom sminkning är silikonborstar förmodligen en ganska obekväm upplevelse. Nybörjare tenderar att använda för mycket eller för lite produktmängd som sen blir svårt att fördela på ansiktet om man använder silikonborstar. Enligt min erfarenhet måste man hela tiden justera och korrigera sminkningen när man använt silikonborstar. För att summera var jag tvungen att använda klasisska borstar för att rädda min sminkning. Det var det enda sättet jag kunde blanda kosmetikan med exakthet och förhindra linjer på ansiktet efter konturering.

Kom också ihåg att silikonborstar är dåliga för lös och pressad kosmetika. Med andra ord kan du använda silikonborstar med produkter i flytande eller krämig form. Om du därför inte gillar flytande färgkosmetika eller helt enkelt inte är van vid att använda det, finns det en risk att silikonborstar är alldeles överflödigt för dig.

Med allt detta i åtanke är min åsikt kring silikonborstar inte positiv. Jag tycker att detta är verktyg som man klarar sig utan. För mig är det bättre att lägga pengarna på klassiska borstar av hög kvalitet i stället för opraktiska silikonborstar som ärligt talat är svåra att hantera. Det står inte tydligt i instruktionerna hur man använder dem för att få smink som ser naturlig och proffsig ut.

Skriven av Katarina
Det här är Katarina - en vegetarian, älskare av naturkosmetika, en aktivist, välgörenhetsarbetare och framför allt en bloggare. Jag har kört den här bloggen i flera år. Detta är mitt kosmetiska hörn av Internet där jag granskar kosmetika, jag rekommenderar produkter av god kvalitet och delar tips om daglig vård.