Din dagliga hårvårdsrutin börjar med att välja rätt schampo och balsam för din hårtyp. Att använda fel produkter kan skada ditt hår och göra att det ser trött och livlöst ut. Du kanske har försökt med en myriad av olika märken och produkter men fortfarande inte hittat de perfekta produkterna för ditt hår.

Varför är det viktigt att välja rätt schampo och balsam?

Det är viktigt eftersom din hårtyp bestämmer vilken sorts vård ditt hår ska ha. Om ditt hår är tjockt och grovt, kommer det att behöva mer näring än tunnare hår. Även om du vill skapa en ny stil eller förbättra ditt hår hälsomässigt, är det viktigt att välja rätt produkter för ditt hår, annars kan du skada det.

Torr hårtyp

Om ditt hår är torrt, bör du välja ett schampo som innehåller fuktgivande ingredienser. Till exempel, sheasmör och arganolja är bra för att ge ditt hår extra fukt och för att mjukgöra det. När det kommer till balsam bör du välja en som är mycket vojande, med ingredienser som aloe vera och kokosolja.

Fett hår

Om ditt hår tenderar att bli fett eller oljigt, ska du försöka hitta ett schampo som är utformat för att rensa bort överflödig olja, medan du fortsätter att hålla ditt hår friskt. Balsam bör vara lätt och inte väga ner ditt hår eller lämna det känns kladdigt.

Normal hårtyp

Om du har normalt hår, kan du använda de flesta typer av schampo och balsam så länge de inte är för torra eller för feta. Det är bäst att hitta en produkt som är balanserad och ger ditt hår rätt mängd fukt och näring.

Blandad hårtyp

Om du har blandat hår (till exempel, ditt hår är torrt på ändarna men fett i roten), kan du behöva använda olika produkter för olika delar av ditt hår. Du kan till exempel använda ett fuktgivande schampo på dina ändar och ett rengörande schampo på ditt hår närmast hårbotten. I så fall bör du även använda ett lätt balsam över hela ditt hår för att hjälpa till att hålla det i balans.

Acklimatisera ditt hår

När du har hittat det rätta schampot och balsamet för ditt hårs specifika behov kan ditt hår behöva lite tid att acklimatisera sig till de nya produkterna. Så, var tålamodig och ge din nya hårvårdsrutin tid att visa resultat.

Slutsats

Det finns ingen ”en-storlek-passar-alla” lösning när det kommer till schampo och balsam. Istället handlar det om att förstå din specifika hårtyp och dess behov. Genom att investera lite tid i att lära dig om din hårtyp och de bästa produkterna för just den, ger du ditt hår bästa möjliga chans att se friskt och glänsande ut, och du kommer att märka en stor skillnad i hur ditt hår ser ut och känns.

Skriven av Katarina
Det här är Katarina - en vegetarian, älskare av naturkosmetika, en aktivist, välgörenhetsarbetare och framför allt en bloggare. Jag har kört den här bloggen i flera år. Detta är mitt kosmetiska hörn av Internet där jag granskar kosmetika, jag rekommenderar produkter av god kvalitet och delar tips om daglig vård.