Visste du att mer än hälften av alla kvinnor inte vet hur man sminkar sig rätt, trots att nästan 100% av oss gör det varje dag? Tyvärr brukar vi sminka oss efter dåliga tips, råd från vänner och egen magkänsla – och detta leder ofta till dåligt matchad foundation, smink som gör våra ögon mindre eller ögonbrynen löjligt markerade… Det är dags att sluta!

Jag har nyligen varit på en träningskurs för sminkning och vill dela med mig av vad jag lärde mig. Jag bestämde mig för att gå med i detta – låt oss kalla det – möte för att medvetet sminka mig och dölja mina brister men – vilket är typiskt för mig – ämnet visade sig så intressant att jag nu i stället skriver ett inlägg för att summera vad jag lärt mig.

Vet du ens hur man använder smink rätt?

Du kanske är övertygad om vilket smink som passar dig bäst. Men prova att inse att du sällan ser på dig själv objektivt, vilket leder till att du möjligen inte ser vissa misstag som du begår regelbundet. Det räcker ofta med ett besök hos en professionell makeupartist för att inse att din sminkning gör att du ser äldre och fettigare ut. Seriöst, många gör detta! Vill du veta vilka de vanligaste sminkmisstagen är bland tjejer?

DE VANLIGASTE MISSTAGEN NÄR VI ANVÄNDER FÄRGKOSMETIKA

1. För tungt markerade käkben

Vi har verkligen tagit till oss idén om att konturera ansiktet för att slimma ned oss lite. Vi köpte en bronzer och använder den på ansiktet regelbundet. Men vad är det vi gör fel hela tiden? Till exempel väljer vi ofta en nyans som är för mörk, vi använder för mycket, vi smälter inte in det väl och – värst av allt – vi lägger produkten på fel område. Tyvärr är ansiktskonturering en konst som ska bemästras och kräver tid och kunskap. Tro mig, ibland är det bättre att skippa bronzern och istället välja en tjejig rouge för att ge en mycket bättre effekt. Än en gång – dålig ansiktskonturering kan förstöra hela sminkningen.

2. Applicering av mer foundation istället för concealer

Har du någonsin varit i sitsen att du får slut på concealer (eller hade bråttom) och istället försökte täcka en finne med en dubbel- eller trippelportion av foundation? Jag måste erkänna att detta hänt mig mer än en gång. Jag vet nu att detta är ett stort misstag eftersom istället för att dölja blemman gör du den nu mer iögonfallande. Tänk efter – om vi kunde dölja hudblemmor och mörka cirklar under ögonen med foundation, varför finns i så fall concealer överhuvudtaget? Dessa två kosmetikaprodukter har helt olika egenskaper och en stor portion av foundation ersätter inte en concealer alls. Sluta gärna med detta!

3. Dåligt matchande nyans och textur på foundation

Mycket har sagts om detta, men jag ser fortfarande vänner och bekanta som upprepar samma misstag om och om igen. Jag vet att det är bekvämt att bara köpa en slumpmässig foundation, men du kommer aldrig lyckas matcha nyansen på detta sätt. Konsekvensen är ett ansikte som är antingen för mörkt eller blekt och sticker ut i jämförelse med huden på halsen. Därför är det klokt att prova några samples av olika foundationnyanser innan man köper en. Kom ihåg att nyansen ska testas ovanför käkleden, inte på din arm.

Det finns fler saker att ha i åtanke när det gäller textur på foundation. Tjejer med fet hy bör exempelvis försöka att mattifiera den istället för att använda en highlighting foundation, och ärligt talat har jag ingen aning varför vissa fortsätter att göra detta. Denna praxis verkar vara helt omvänd i verkligheten: kvinnor med matt och torrt ansikte väljer mattifierande produkter vilket bara förvärrar problemet.

4. Ögonbryn med för mörka färger

Trenden med felfria och perfekt formade ögonbryn är fortfarande inne. Och det är okej med mig eftersom detta skapar en naturlig ram för ögonen som förbättrar utseendet, förutsatt att vi formar ögonbrynen bra. Och under detta tidiga steg uppstår redan problem eftersom många kvinnor plockar alltför många hårstrån vilket gör brynen tunna och korta, vilket leder till märkliga proportioner i ansiktet. Som tur är kan vi fixa detta genom att växa ut våra ögonbryn och kamouflera blemmor med smink. Men vi lyckas inte heller riktigt göra våra ögonbryn rätt – vi väljer för mörka färger på ögonbrynssmink (som tydligt kontrasterar med hårfärgen) och vi markerar en onaturlig kontur på ögonbrynen. För mörka eller för tjocka ögonbryn gör att vi ser äldre ut, snarare än yngre. Man måste inse att inom ögonbrynssminkning är det viktigt med naturlighet, matchande färger och snyggt förhöjda ryggar på ögonbrynen.

5. För mycket lyster

En gång läste vi att det är viktigt att highlighta våra ansiktet och nu använder vi skimrande ögonskugga och highlighter varje gång vi sminkar oss. Vi tenderar även att sminka oss med highlighter-puder… Detta är inte särskilt bra. Visst är det bra att addera ett friskt lyster på ansiktet men man ska definitivt inte överdriva, särskilt när man har mogen hud. Man måste förstå att highlighters highlightar även den minsta rynkan, något vi helst vill undvika. Sammanfattningsvis passar highlightat smink bäst på unga kvinnor, men inte ens de ska använda det för mycket. Så om vi vill ha tydligt skimrande ögon är det smartast att avstå från att använda highlighter på andra områden av ansiktet.

Vad tänker du? Jag hoppas du inte gör några av de misstag som jag precis räknat upp, eller i alla fall att du inte gör dem igen. Puss!

Skriven av Katarina
Det här är Katarina - en vegetarian, älskare av naturkosmetika, en aktivist, välgörenhetsarbetare och framför allt en bloggare. Jag har kört den här bloggen i flera år. Detta är mitt kosmetiska hörn av Internet där jag granskar kosmetika, jag rekommenderar produkter av god kvalitet och delar tips om daglig vård.