Hej!

Tillsammans med fuktighetsbevarande och mjukgörande medel är protein vanliga ingredienser i hårvård. De erbjuder mycket hjälp men kan även vara skadliga om de används på fel sätt. Du måste vara försiktig så att håret inte blir för proteinberikat. Ifall du är intresserad av att börja en proteinbehandling, läs då vidare och se hur du kan göra.

Varför är protein en avgörande del av din hårvårdsrutin?

Om du inte uppmärksammar ingredienserna i de hårmasker och balsam du använder är det möjligt att en av dem kan göra ditt hår stelt, skört, grovt och matt. Detta är ofta fallet när du använder proteinrika produkter efter varje hårtvätt. Därmed är det viktigt att ha holl på indikationerna för sådana produkter. 

Proteiner: när ska man använda dem och när ska man inte använda dem?

Proteinmasker och balsam är ett bra val när: 

  • håret vägs ner och det är svårt att förbättra dess volym 
  • hårstråna ser hängande ut
  • håret är halmliknande
  • håret gör motstånd till stylingprodukter
  • det ser ut som att du har mindre hår även fast du inte märkt något dramatiskt håravfall

Du bör inte använda proteinprodukter ifall ditt hår är torrt och styvt, krusigt och statiskt eller ser livlöst ut

Protein i skönhetsprodukter

Vilka namn för protein ska man leta efter i produkter? Läs noggrant ingredienslistan och leta efter: havreprotein, keratin, siden, mjölkprotein, sojaprotein, kollagen och sericin. Vissa tillverkare har information om proteininehållet på etiketten, men kolla INCI för att vara säker. 

Hur använder man proteinprodukter?

Jag använder proteinprodukter endast några gånger i månaden, men är alltid observant om mitt hårs tillstånd. Jag använder dessa produkter när jag märker att mitt hår saknar denna ingrediens. Jag gillar även att använda protein efter håroljebehandling eller vid användning av mjukgörande medel då mitt hår blir lite hängande och volymlöst. 

Hur brukar ni göra, tjejer? Gillar du att använda protein i din hårvård?

Skriven av Katarina
Det här är Katarina - en vegetarian, älskare av naturkosmetika, en aktivist, välgörenhetsarbetare och framför allt en bloggare. Jag har kört den här bloggen i flera år. Detta är mitt kosmetiska hörn av Internet där jag granskar kosmetika, jag rekommenderar produkter av god kvalitet och delar tips om daglig vård.