Håroljebehandlingar har nyligen blivit mycket trendigt och det sägs att det är det mest effektiva sättet att balsamera både håret och hårbotten på. Oavsett vilken olja du använder måste du skölja bort det efteråt. Vanligtvis används klargörande schampo för detta, men det finns faktiskt ett mycket bättre sätt för att skölja bort din oljebehandling på. Läs vidare om vad det innebär att ”emulgera håret”. 

Hur tvättar man bort olja från håret?

Håroljebehandlingar har många fördelar. Tack vare denna hårvårdsmetod blir hårstråna mjukare, glansigare, återfuktade och får näring. Men det är viktigt att du anpassar din olja till din hårporositetstyp. Hår med hög porositet lämpar sig bättre för oljor gjorda av stora partiklar som lätt penetrerar igenom upphöjda fjällskiktet, t.ex. avokado olja. Å andra sidan behöver hår med låg porositet oljor som består av små partiklar, t.ex. jojoba olja. 

Ifall oljan som du har tillsatt inte fullständigt absorberas, måste du uppenbarligen tvätta bort den. Tjejer använder ofta schampo med tvättmedel. Det är ingen dålig idé, denna sorts produkt tvättar trots allt nogrannt bort olja, talg och andra smuts eller fettrester ur håret. Men det finns däremot ett ännu bättre sätt att tvätta håret på efter oljebehandling. Denna metod vårdar håret ännu mer och det bästa är att den inte har några negativa effekter som tvättmedel har. 

Vad innebär det att emulgera?

Det betyder att man binder samman två konsistenser till ett. Du kan emulgera olja med vatten efter att ha fått krämig konsisten. Ett emulgeringsmedel, det vill säga en ingrediens som binder två ämnen, används för detta. Samma process gäller för håremulgering. Emulgatorn är en mask eller balsam som kombinerar vatten med olja.

Hur emulgerar man håret?

Det finns ett antal metoder. En av dem involverar att emulgera håret efter applicering av olja. Efter ca 15 minter, applicera ett lätt balsam och vänta 45 minuter innan du sköljer bort allt. För att försäkra dig om att all olja är borta, använd ett milt schampo utan SLS.

En annan metod är att emulgera håret innan en tvättning. Applicera olja och låt sitta, applicera sedan en mask eller balsam 15 minuter innan tvättning. Slutligen, använd ett lindrigt schampo. Den sista metoden involverar emulgering av blött hår: applicera oljebehandlingen, fukta håret och tillsätt balsam eller en mask i ca 10 minuter strax innan du ska skölja ur det. Tvätta håret därefter med ett SLS-fritt schampo. 

Skriven av Katarina
Det här är Katarina - en vegetarian, älskare av naturkosmetika, en aktivist, välgörenhetsarbetare och framför allt en bloggare. Jag har kört den här bloggen i flera år. Detta är mitt kosmetiska hörn av Internet där jag granskar kosmetika, jag rekommenderar produkter av god kvalitet och delar tips om daglig vård.