Nyligen sa någon till mig att mitt hår ser väldigt slät och snyggt ut. Jag kollade på mina gamla bilder och drog slutsatsen att det stämmde att mina hårstrån inte brukade vara lika glansiga och silkesliknande som nu. Skulle du vilja veta hur mitt hår ser ut och varför mitt hår överraskar andra? Här kommer mina testade metoder för hur man får glansigt hår. 

Framför allt är hemligheten med vackert hår dess hälsa. Tro mig, fint hår kan inte skadas ens lite. Det är därför jag främst regenererar, ger näring till och återfuktar mina lockar, och (ibland, när jag verkligen behöver det) får jag min önskade look med några varma verktyg. 

MINA METODER ATT IMPONERA MED GLANSIGT HÅR

Steg 1 – Håroljebehandling innan tvättning

Oljor är den viktigaste delen av min hårvård, de ger denna otroliga glans medan de samtidigt ger näring och stärker från insidan. Deras effekt på hårbotten är också otrolig då de lugnar irritationer och återställer balans. Allt detta resulterar i starkare, tjockare hår som växer i mängder iställer för att falla ur

Vilka oljor rekommenderar jag för hårvård? Det är en svår fråga eftersom vi måste anpassa dem efter våra egna behov. I början använde jag argan- och bomullsfröolja eftersom mitt hår var skadat. Nu har jag övergått till söt hallonfröolja för att föbättra glansen och hålla håret återfuktat

Idag gör jag inte längre flera timmars behandlingar, men de är bra att göra ifall du är en nybörjare med hårolja. Nu är det okej för mig att applicera hallonfröolja i 15 minuter (eller lite längre om jag inte är upptagen). 

Step 2 – Mild hårtvätt

Om du vill ha glansigt hår måste du vara väldigt försiktig med dina hårstrån. När du drar i dem försvagar du folliklarna, orsakar kluvna toppar och skadar håret. Och som vi vet innebär skadat hår livlöst hår, eller hur?

Ytterligare en sak du kan göra för att hålla håret friskt och glansigt är att tvätta det på rätt sätt. Håret skadas ofta under tvättningar. Det är därför jag rekommenderar att du köper milt tvättmedelsfritt schampo och tvättar håret två gånger efter varandra (se alltid till att tunna ut schampot med vatten). 

På tal om tvättning, jag måste nämna fönrutiner för håret. Jag har en jonisk hårfön och använder alltid svalt luftflöde eftersom värmen gör håret torrt och skadat. Jag föreslår föning med en rund borste som ger önskad jämnhet utan att plåga håret med en plattång.

Steg 3 – Hårlaminering

Det bästa sättet att få silkeslent glansigt hår är en gelatin plus balsambehandling som kan göras i hemmet och som jag har använt i några år. 

Vad gör den så effektiv? Hår behöver skydd eftersom det är naturligt skört och utsätts för skada. En gelatinmask bildar ett tunnt skyddslager på hårbotten som jämnar ut, stänger fjäll, tätat fjällskiktet, bevarar vatten och värdefulla näringsämnen, såväl som ger den önskade glansen. 

Det är dags att svara på den viktigaste frågan: hur utför man gelatinhårbehandling hemma? Även om det verkar komplicerat är proceduren enkel. Jag förbereder min gelatinmask på några minuter: häll 3 skedar varmt vatten över en tesked gelatin, blanda väl, efter att den svalnat lägger jag till lite av mitt favoritbalsam. Slutligen applicerar jag blandningen i håret, fäster med en hårmössa och låter verka i 45 minuter. Som avslutning sköljer jag det och fönar håret. Det är allt! Snyggt hår är uppnått.  

Varför ger du det inte ett försök?

Skriven av Katarina
Det här är Katarina - en vegetarian, älskare av naturkosmetika, en aktivist, välgörenhetsarbetare och framför allt en bloggare. Jag har kört den här bloggen i flera år. Detta är mitt kosmetiska hörn av Internet där jag granskar kosmetika, jag rekommenderar produkter av god kvalitet och delar tips om daglig vård.