Hej! 

När det kommer till hårvård använder varje hårmaniak och varje tjej som precis har börjat sitt äventyr med medveten hårbehandling, produkter som erbjuder en särskild uppsättning av ämnen. Dessa är protein, mjukgörande medel och fuktighetsmedvarande medel, vilket ofta förkortas till PEH (baserat på engelska). Men om dessa ämnen ska fungera bra och skapa de önskade resultaten måste du veta hur man använder dem på rätt sätt. Ta därmed reda på hur man bevarar den rätta PEH balansen. 

PEH balans i hårdvård

Ifall ditt mål är att ha snyggt och frisk hår, då är det bästa sättet att uppnå detta att använda hårprodukter som innehåller protein, mjukgörande medel och fuktighetsbevarande medel. Det viktiga här är att bevara den rätta PEH balansen. Kortfattat handlar medveten hårvård om att kombinera dessa ämnen så att de kompletterar varandra, och att hindra något av dem från att överskrida de andra. Ordningen som dessa ämnen tillsätts i håret är också viktigt, du bör börja med protein, sedan fuktighetsbevarande medel och sluta din dagliga hårvårdsrutin med mjukgörande medel. 

Protein i hårvård 

Proteiner är aminosyror och biomolekyler som ansvarar för hårstrukturen. Deras huvudsakliga uppgift handlar om att ge näring där det behövs, förstärka håret och förbättra hårets naturliga lockar.

Protein delas upp i grupper enligt storleken på de molekyler som de består av. Grupperna är: aminosyror, lågmolekylärt protein och högmolekylärt protein.

Att introducera protein i hårvården är starkt kopplat till hårporositet. Hårstrån med låg porositet kan förlora dess volym när de utsätts för protein. Hår med hög porositet tål protein mycket bättre, trots att det ändå är mer krävande att styla sådant hår. 

I de flesta fall hittas protein i hårmasker och hårbalsam. Några av de mest poplära proteinen är: silke, kollagen, keratin, elastin och vete. 

ETT BRA RÅD: Var försiktig med mängden protein du tillsätter i håret. Ifall du till exempel använder för mycket, kommer du märka att hårstråna lätt trasslar ihop sig och att det blir svårt att kamma igenom håret. Håret kan även bli skört. 

Mjukgörande medel i hårvård

Mjukgörande medel hindrar vattenförlust i de inre hårstrukturerna, håller kvar fukt i hårstråna och skyddar håret mot skada. Applicering av mjukgöranande medel bör anpassas enligt det aktuella hårtillståndet. Med andra ord, om mängden mjukgörande medel är tillräcklig kan du förvänta dig att håret blir mjukt och glansigt. Det borde även bli enklare att hantera håret. 

Mjukgörande medel kan hittas i både skönhetsprodukter och livsmedelprodukter (smör, solrosolja, olivolja). Skönhetsprodukter som innehåller mjukgörande medel innefattar oljor, masker och balsam. Exempel på mjukgörande medel är: arganolja, kokosolja, sheasmör, silikoner, paraffin. 

ETT BRA RÅD: Hår som ofta utsätts för produkter med mjukgörande medel kan se slitet och fett ut. 

Fuktighetsbevarande medel i hårvård

Fuktighetsbevarande medel är hygroskopiska ämnen. Deras uppgift är att locka till sig vattenmolekyler och lagra det i håret. Om fuktighetsbevarande medel inte blir försedda med tillräckligt mycket vatten börjar de plocka upp det från miljön, huden och håret, vilket orsakar friss och uttorkning av håret.

Bästa appliceringen av fuktighetsbevarande medel beror på vädret och fuktigheten. För att förtydliga, om vädret inte är särskilt bra bör du undvika att använda fuktighetsbevarande medel. Den bästa tiden att behandla ditt hår med fuktighetsbevarande medel är när vädret är fint. 

Du kan få tag på fuktighetsbevarande medel genom att köpa speciella hårvårdsprodukter i butik. De populäraste fuktighetsbevarande medel är: urea, hyaluronsyra, glycerin, d-panthenol, aloe.

ETT BRA RÅD: Varje gång till tillsätter fuktighetsbevarande medel i håret bör du följa upp det med mjukgörande medel för att förebygga förluster av vatten. 

Skriven av Katarina
Det här är Katarina - en vegetarian, älskare av naturkosmetika, en aktivist, välgörenhetsarbetare och framför allt en bloggare. Jag har kört den här bloggen i flera år. Detta är mitt kosmetiska hörn av Internet där jag granskar kosmetika, jag rekommenderar produkter av god kvalitet och delar tips om daglig vård.