Hej!

Alla kvinnor vill ha perfekt makeup och felfri hy. Om du vill samma sak borde du överväga att ha en concealer vid din sida. Denna typ av kosmetika har flera syften och – bäst av allt – är en produkt som kan förvandla ditt utseende fullsätndigt. Läs vidare för att få reda på hur man väljer concealer och hur man använder det på rätt sätt.

Vad är en concealer?

Concealer är en ansiktskosmetika som används för att kamouflera mörka cirklar, brustna kapillärer, rosacea, missfärgningar och olika typer av akne. Denna produkt bör matcha din hudtyp och lämpa sig för just de blemmor du vill täcka. En annan sak att ha i åtanke är att concealerns textur, nyans, innehåll och egenskaper ska svara på just din huds behov. En concealer kan vidare användas för att korrigera misstag vi gör vid sminkning, markera ögonbryn och läppkonturer, jämna ut en eyeliner och fixa till en dålig lagd bronzer.

Vilken concealer ska man välja?

Concealers kommer i olika nyanser. Vi har:

 • hudfärgad concealer – universell, bäst för att fixa djupa rynkor
 • rosa concealer – ljusar upp trött, matt hy
 • grön concealer – kamouflerar hudrodnad och brustna blodkärl
 • gul concealer – täcker mörka cirklar
 • antibakteriell concealer – designad för oljiga, aknebenägna hudtyper, innehåller ofta kiseldioxidsyra eller teträdolja

Vilka slags concealers finns det?

Texturen på concealern måste anpassas efter de blemmor vi vill kamouflera och täcka. Därför skiljer vi på följande produkter:

 • stift – täcker bra och är intensivt pigmenterad. Används topiskt på ärr och missfärgningar. Produkten ska inte användas för att gömma mörka cirklar på grund av dess tunga konsistens (vilket kan frambringa rynkor).
 • kräm – täcker väldigt bra, innehåller återfuktande ingredienser och är inte lika tung som en stiftconcealer. Kan användas under ögonen men i små mängder eftersom det kan vara svårt att smälta in.
 • penna – används topiskt enbart för att gömma brustna kapillärer och akne, men också för att korrigera smink på ögon, ögonbryn och läppar.
 • pressat – har en torr formula och kan därför täcka akne och pigmentfläckar.
 • flytande – har en lätt formula och ger därför lätt täckning. Lämnar inte efter sig rester i skåror och kan därmed användas under ögonen. Rekommenderas till torra och mogna hudtyper.
 • inbyggd applikator – har en lätt och rinnig konsistens, torkar ut vid applicering och ger täcker lätt. Utformad för användning under ögonen, men täcker inte hudbrister. Kan användas för att highlighta olika ansiktsområden.
 • highlighting – har oftast en rinnig eller krämig konsistens och kommer med en borste. Innehåller pigment som reflekterar ljus och highlightar din hy. Bör inte användas på akne eftersom detta kan göra blemmorna mer synliga. Denna concealer är dock bra för att highlighta mörka cirklar.

Hur använder man en concealer?

Detta är strikt kopplat till dess textur. Allmänt sett ska man lägga concealers i stift eller penna på huden före foundation eftersom detta hjälper concealern att smälta samman med huden bättre; men detta är inte regel. Det är viktigt att använda en concealer som är en nyans ljusare än din foundation. Innan du använder en concealer, använd en återfuktande ansiktskräm och foundation först. Applicera concealer genom att klappa den på ansiktet med fingertopparna tills sminket blir jämnt. Ju mindre concealer du använder, desto bättre; effekten blir helt enkelt med naturlig. Det är viktigt att fiera hela sminkningen med ett puder.

Skriven av Katarina
Det här är Katarina - en vegetarian, älskare av naturkosmetika, en aktivist, välgörenhetsarbetare och framför allt en bloggare. Jag har kört den här bloggen i flera år. Detta är mitt kosmetiska hörn av Internet där jag granskar kosmetika, jag rekommenderar produkter av god kvalitet och delar tips om daglig vård.