Kan man applicera magdroppar i hårbotten? Är det ens logiskt? Innan du antar att jag är galen, ta en titt på paketet av magdroppar – få balsamprodukter erbjuder ett lika högt koncentrat av örter! 

För några veckor sedan bestämde jag mig för att ta reda på hur magdroppar skulle påverka mitt hår, eller snarare, min hårbotten. Nu kommer jag såklart dela med mig av resultatet av mitt experiment. Men innan det, kan du gissa hur jag kom på tanken att applicera magdroppar i håret?

Magdroppar som balsam för hårbotten: Från idé till verklighet

För cirka 4 veckor sedan började jag äntligen städa mitt medicinskåp. När jag kollade efter bäst före datumet på mina magdroppar, tog jag en titt på ingredienserna. Det visade sig att själva dopparna är otroligt rika på växtbaserade ämnen. Och dessa ämnen är långt från underväldigande, då de ofta används i produkter som är ansvariga för att främja hårväxt och bekämpa håravfall!

Och detta är vaför jag bestämde mig för att testa magdroppar i mitt hår. I princip var den enda risken förlorad tid eller möjliga irritationer i hårbotten orsakad av örterna. Men jag antar att det inte skulle vara ett seriöst tillstånd. 

Vad innehåller magdroppar? Den bästa formulan för balsam i hårbotten

Jag antar att vi bör börja med att analysera de ingredienser som vanliga magdroppar består av. Nedan återfinns listan över de vanligaste örtextrakter som hittas i magdroppar: 

  1. St John’s vörtextrakt – är antiinflammatorisk och lugnande, därmed anser jag det vara ett bra alternativ till balsam för hårbotten. Så vitt jag vet används St John’s vörtextrakt i förberedelser för hantering med håravfall eftersom det stärker hårlökarna och – ifall du vill ha lång hår – snabbar upp hårväxt. 
  2. Peppermynta – är känt för att motverka mjäll och balansera hudens pH-värde. Det fräschar upp hårbotten och tillförser den med A- och C-vitamin, järn, kalcium, kalium och magnesium. När det tillsätts i hårbotten ger det en skön och kall känsla. 
  3. Valerianarotextrakt – vilket är mer känt som ett lugnande medel. När det tillsätts i håret har den en bakteriedödande (perfekt för hantering av mjäll) och en lugnande effekt. Dessutom bekämpar detta extrakt problemet med fet hårbotten. 
  4. Gentianarotextrakt– är bakteriedödande och svampdödande. Detta extrakt hjälper till att behandla infektioner och bör därmed vara användbar för att behandla en problematisk hårbotten (t.ex. drabbad av mjäll)
  5. Pomerans – de många användnignsområden är häpnadsväckande. I grund och botten är det också känt för att hjälpa oss med viktminskning. Detta då den innehåller ämnen som ökar ämnesomsättningen, men det som vi är mer intresserade av är dess antiinflammatoriska och bakteriedödande effekter.

VARNING!

Utöver örtextrakt kan vanliga magdroppar även innehålla andra ämnen. Dessa magdroppar bör du inte tillsätta i hårbotten! Leta snarare efter de magdroppar som endast består av örter. 

Hur använder man magdroppar som balsam för hårbotten?

Jag tänker börja med att säga att magdroppar som används som ett effektivt alternativ till hårbottenbalsam är – som det visar sig – en ganska populär metod. Däremot måste man poängtera att eftersom den höga koncentrationen av örtextrakt kan orsaka irritationer, bör endast små mängder av magdroppar tillsättas i hårbotten. Därmed rekommenderar jag att endast använda några få droppar och att kombinera dem med vatten för att få en mindre intensiv effekt. 

Det här är min metod för att tunna ut droppar utan en skål

  1. jag fuktar händerna med vatten och avstår från att torka dem med handduk 
  2. sedan häller jag några droppar av magdroppar i mina händer 
  3. därefter gnuggar jag magdropparna mellan händerna
  4. nu börjar jag gnugga in de uttunnade dropparna i min hårbotten
  5. slutligen masserar jag hårbotten med fingertopparna i 15 minuter

När är den bästa tiden att använda magdroppar? Denna sorts hårbalsam ger bäst resultat vid applicering 30-40 minuter innan hårtvättning. Denna tidsram är tillräckligt lång för att örterna ska hinna påverka hårbotten, men kort nog för att undvika irritationer. 

Magdroppar som balsam för håret: Verkan

Ärligt talat har jag aldrig haft ett lika kraftigt hårbottenbalsam tidigare. Inga av de vanliga skönhetsprodukterna är så bra som utannade magdroppar. Jag tycker det är otroligt hur starkt och tjockt mitt hår blev efter endast 3 veckor. Dessutom märkte jag att jag hade mindre håravfall vid regelbunden användning. Vad jag istället märkte vad ökad volym i håret eftersom örtextrakterna främjade hårväxt. Nu håller sig min hårbotten ren och fräsch så att problem såsom mjäll inte längre finns. 

För mig är magdroppar det bästa balsamet för håret. Testa du också! 🙂 

Skriven av Katarina
Det här är Katarina - en vegetarian, älskare av naturkosmetika, en aktivist, välgörenhetsarbetare och framför allt en bloggare. Jag har kört den här bloggen i flera år. Detta är mitt kosmetiska hörn av Internet där jag granskar kosmetika, jag rekommenderar produkter av god kvalitet och delar tips om daglig vård.